недеља, 16. октобар 2011.

Zvučno oružje


Vojna vežba u SAD. Šumom ođekuje pucnjava. Ođednom se među drvećem čuje oštar, glasan zvuk. Vojnik sa mašinskom puškom sklanja prst sa okidača i pokriva uši kako bi se zaštitio od buke. Pucnjava je utihnula. Zvučna bomba je pobedila.



Umesto jednog velikog, ugrađeno je više malih megafona na ravni disk. Oni šalju signal pod oštrim uglom i zato je zvuk daleko jači. „Uređaj se može podesiti na normalnu jačinu zvuka, pa čak i tada se može dobro čuti sa 300 metara razdaljine. A može se podesiti i da bude glasniji, pa tada zvuk doseže i do 700 metara“, izjavio je za nemački državni radio „Dojče vele“ fizičar Jirgen Altman, ekspert za neubojito oružje sa Tehničkog univerziteta iz Dortmundu.

Kada se koristi LRAD, razumljive su čak i poruke iz helikoptera u vazduhu. A kad upozorenja ne urode plodom, može se pristupiti „psihološkom ratu“ i kroz megafon pustiti zvuke koji ljudima ulivaju strah.

Visina tona se pojača i podesi na frekvenciju na koju je uho posebno osetljivo. Megafon postaje oružje. Buka je toliko snažna da svako i nevoljno mora da stavi prste u uši, kako bi ublažio bol. To zvuči kao auto-alarm, ali glasan kao mlazni avion na 30 metara udaljenosti.

Sistem LRAD 500X Zvučni top korišćen je već nekoliko puta. U septembru 2009, u Pitsburgu su se sastali lideri G20. Kako bi razbila nedozvoljene demonstracije, policija je na jedno vozilo montirala LRAD-megafon. U Južnom okeanu, japanski brodovi za lov na kitove koristili su zvučne topove kako bi oterali društva za zaštitu životinja koja su ih pratila u lovu.

Altman kaže da se tako od pirata brane trgovački brodovi i oni na krstarenjima. „Oni su ove megafone montirali na palubama i usmerili ih ka piratskim brodovima. Iznenađeni i sa očigledno neizdrživim bolovima u ušima, pirati su okrenuli brodove i otplovili“. dodao je on.

Ipak, zvučni topovi imaju i štetnu posledicu: ako je čovek predugo izložen zvuku, rizikuje trajna oštećenja sluha.

Нема коментара:

Постави коментар