недеља, 16. октобар 2011.

Najbogatiji prosjak na svetu

Lutajući ulicama Menhetna, proseći i nudeći besplatne novine zauzvrat, ovaj čovek izgleda poput svakog drugog prosjaka u Njujorku.



Međutim, za one koji ga ne prepoznaju, reč je o profesoru Irvinu Koriju (97), poznatom komičaru, glumcu, levičarskom političkom aktivisti – nekada jednom od najuticajnijih ljudi u američkom šou-biznisu. Poznat je po svojim nastupima sa Vudijem Alenom, a bio je i čest gost šoua Dejvida Letermana.

Ipak, on svakodnevno, poslednjih 17 godina, izlazi na ulice Menhetna, gde nekada isprosi i po 250 dolara dnevno. Naravno, ovaj novac nije potreban čoveku koji je u svom životu zaradio više nego što neki mogu i zamisliti.

Zapravo, on čak nije ni beskućnik, jer živi u svom domu na Menhetnu, vrednom više od 3,5 miliona dolara.

Razlozi njegovog prosjačenja su, zapravo, humanitarne prirode. On sav novac koji dobije, a nekada to nisu male sume, daje dobrotvornom društvu koje kupuje lekove i medicinsku opremu za decu sa Kube.

Još jedan od razloga njegovog svakodnevnog prosjačenja je i činjenica da je nedavno ostao sam. Naime, njegova supruga, s kojom je bio 70 godina u braku, nedavno je umrla.

Kori je, s obzirom na svoje levičarske stavove, oduvek bio naklonjen Kubi, a svojevremeno se čak i sastao sa Fidelom Kastrom.

Iako ima čak 97 godina, to ga ne sprečava da nastupa, a prema sopstvenom priznaju, poslednji nastup imao je prošle sedmice. Nastupao je dve večeri zaredom u jednom čikaškom klubu.

Inače, Irvin Artur, njegov agent punih 50 godina, kaže da je Kori zbrinut i da definitivno nema potrebe da prosi.

- Naravno da ovde nije reč o novcu. Za njega to je nastavak njegovih izvedbi, pokušaj da i u ovim godinama bude koristan društvu, kaže Artur.

I dok ga samo retki prepoznaju, većina Njujorčana misli da je on samo još jedan beskućnik u nizu. Iako ne želi da priča o svemu ovome, Kori samo kratko kaže da sve što radi, radi iz želje da pomogne ljudima.

Нема коментара:

Постави коментар