недеља, 9. октобар 2011.

Bizarne stvari koje su nekad bile legalne

Ne morate biti pravni ekspert da bi ste potvrdili konstataciju da, iako se možda ne slažemo s njihovim sadržajem, velika većina zakona sasvim je dobro i razumljivo napisana. Međutim to nije uvijek bilo tako.

Pravu i pravnoj svijesti bili su potrebni vjekovi dostići civilizacijski nivo kakav imamo danas, što je dovelo do toga da čovječanstvo ima povijest zaista bizarnih propisa. Magazin COED donosi popis bizarnih stvari koje su nekad bile legalne, a Metro nam prenosi najbolje od njih.

ZLOSTAVLJANJE DJECE
Prva osoba za koju postoje čvrsti dokazi da je osuđena za nasilje nad djetetom bila je žena iz SAD-a kojoj je sud 1874. dodijelio novčanu kaznu zbog toga što je u napadu bijesa izudarala svoje dijete. Ono što je posebno bizarno u ovom slučaju jest činjenica da se u svojoj presudi sud pozvao na zakone koji zabranjuju zlostavljanje životinja. Sve do ove presude, brojne stvari koje bi danas bile okarakterizirane kao zlostavljanje bile su smatrane obiteljskim stvarima te su države smatrale kako svaka obitelj treba sama da prosudi na koji će način "odgajati" svoju djecu.
LOBOTOMIJADa odmah razjasnimo, kad govorimo o lobotomije, ne mislimo na sasvim legitiman medicinski zahvat bušenja lubanje koji se provodi i danas u nekim slučajevima u sklopu moderne medicine, već na lobotomiju kao prisilni čin kojom su se "liječile" mentalno bolesne osobe. Možda vam se čini barbarski, ali lobotomija je sve do 1960-ih smatrana najboljim načinom pomoći osobama s nekakvim mentalnim poremećajem. U današnja humanija vremena, ljudi za efekt sličan lobotomije biraju puno manje invazivna sredstva, poput alkohola, droge i Facebooka.


Нема коментара:

Постави коментар